pondelok 10. augusta 2015

Nie tak úplne knižné tipy

Najbohovskejšie
vynálezy v knižnej brandži

Čo urobí nám knihomoľom najväčšiu radosť? Pravdaže knihy. Keď sa nás niekto spýta, čo chceme k meninám, narodeninám, Vianociam neváhame a okamžite vytiahnete svoj knižný "wish list". Po čase však ľudom začne (bez príčiny) liezť na nervy to, že stále chceme "len" knihy. Preto sa niektorí z Vás už určite ocitli v situácií keď mu bolo jeho potešenie odopreté, lebo okolie nebolo schopné akceptovať Váš vzťah s knihami. A práve preto prichádzam s úžasným kompromisom, vlastne hneď niekoľkými. Nechcú Vám kúpiť knihu? Okay. Žiadny problém. Namiesto knihy si vypýtajte darček, ktorý nebude "len" ďalšou výplňou vašej knižnice, ale pekným doplnkom alebo malou vychytávkou, ktorá Vám spríjemní chvíle s Vaším knižným miláčikom .



 Louis Vuitton vs. Lord Voldemort?

Ukážte svoju vášeň svetu. V dnešnom svete, kde je vášnivých knihomoľov naozaj málo, je treba byť na svoju vášeň hrdý. Noste ju na tričku, na taške, na plackách, na krku, na kľúčoch, skrátka všade, kde to je vidieť! Ste okúzlený pánom Darcym? Taška to povie za Vás :)



Dobrá kniha + dobrý čaj = šťastie! 
K romantickej atmosfére s knihou sa skvelo hodí čaj alebo kakao. Ešte nemáte svoju čítaciu šálku? Tak si  rýchlo nejakú vyberte. Ale pozor – nelúhovať dlhšie než štyri strany.

Dva v jednom!
 Lampička ktorá slúži aj ako odkladací stojan pre rozčítanú knihu. Odloženú knihu si pred spaním položíte na lampičku a vualá vyzerá to ako strecha domčeku.


Periny pre knihomoľov

Keď už je reč o spaní, ešte jeden vynález ma zaujal. Posteľná bielizeň s potlačou, ktorú si môžete čítať namiesto knihy. Má to ale jeden "malý" nedostatok. Aby ste sa v deji posunuli ďalej, po každej dokončenej stránke treba prezliecť periny, čo je vrcholne otravný akt, keďže vyžaduje opustenie tepla postele.


Čas na čítanie
 Tri falošné knihy tvoria jedny cool hodiny. 

Čitateľské vankúše
Pretože knihu (zvyčajne) objímať nemôžete.

Oblečte svoje knihy
Hovorí sa nesúď knihu podľa obalu. Snáď mi dáte za pravdu, že nie vždy sa to dá. Mňa často dokáže odradiť aj dobrá kniha v zlom obale. Či už je prebal moc preplácaný, moc farebný alebo moc zamilovaný,ku knihe skrátka strácam dôveru. Našťastie existujú látkové obaly na knihy, ktorými môžeme tie originálne ľahko skryť!


Parfém pre fanatikov...ehm fanúšikov 
Všetci poznáme tú nezameniteľnú vôňu kníh. A tak jednému nemeckému návrhárovi napadlo vytvoriť parfém“Paper Passion” (Papierová vášeň). Tento parfém si môžete zakúpiť v obale, ktorý má tvar knihy. Ale, pozor! Jej strany neostali nevyužité – kniha okrem parfumu obsahuje aj texty od Karla Lagerfelda (módny návrhár, vďaka ktorému parfém uzrel svetlo sveta) , Güntera Grassa (prozaik), Gezu Schoena (parfúmový designer) a Tonyho Chambersa (úprimne nemám šajnu kto to je...). Vôňa kníh je fajn (viac než fajn) ale sám voňať ako kniha? Nie je to prehnané? Mne príde nanajvýš divné (to je už čo povedať keď to tvrdím ja...) Keby vlastním tento unikátny parfém a používam ho, znamenalo by to jedno... “Vôňofilka” Gwen by neočuchávala len moje knihy, ale už aj mňa...Amen.

Veľa kníh, málo času, veľa prachu...
Všetci to poznáme a sme s rozumom v koncoch keď sú naše knihy pokryté vrstvou prachu. Hodina zabitá ich čistením namiesto vytúženého čítania.
 
Kuchári knihomoli     
 Do niektorých kníh sa môžete s chuťou zahryznúť. Doslova.
  

Netradičný držiak na knihu
Vynález storočia, ktorí zázračne zbavuje bolesti zápästia každého knihomoľa. A ako bonus, žiadne rušivé elementy, ktoré by ohrozili čítanie
 
Aj pre deravé hlavy sa niečo nájde! 
Ak patríte k tým, ktorí knihami takmer žijú, a prečítate ich viac, než ste si schopní zapamätať, potom to určite poznáte. Chcete známemu odporučiť knihu presne pre podľa jeho gusta, ale ani za nič si nedokážete spomenúť na názov. Preto je dobré si všetky prečítané knihy zapisovať spoločne s krátkym komentárom ku každej z nich do praktického čitateľského zápisníka.


Tak a sme na konci tohto článku, dúfam, že každý našiel nejakú "nezbytnú" knihomoľskú vecičku  pre seba.



- Evalien

Žiadne komentáre :

Zverejnenie komentára