streda 24. júna 2015

Vedeli ste, že....? #1


Alebo aj tie najšialenejšie fakty o knihách, ktoré Vás môžu zaujímať.

Najväčšie kníhkupectvo na svete je Barnes&Noble  Keby ste ho chceli navštíviť, nájdete ho na 105 Fifth Avenue na 18. ulici v New Yorku. Je veľké 14 329,825 m2. Aj políc majú samozrejme poriadne veľa, ich dĺžka je 12,87 míľ (1 míľa= cca.20,7 km). Hm...a teraz si skúste predstaviť, že tam niečo sami hľadáte.

      Najväčšou knihou na svete je kniha s veľkosťou 5 m x 8,06 m a váhou takmer 1500 kilogramov? Kniha s názvom „This the Prophet Mohamed“ (Tento prorok Mohamed) má 429 strán. Ide o súbor príbehov, ktoré zdôrazňujú celoživotné úspechy proroka islamu a tiež pozitívny vplyv islamu na medzinárodnej a humanitárnej scéne.



     Šírka najhrubšej publikovanej knihy sveta je 322 mm a má presne 4032 strán. Váži viac ako 8 kilogramov. Ide o súbor 12 románov a 20 poviedok s názvom „Miss Marple stories“ (Príbehy slečny Marple), ktoré napísala Agatha Christie. Aj napriek tomu, že existujú na svete viaceré hrubšie knihy, Guinnessová kniha rekordov považuje Príbehy slečny Marple ako držiteľa rekordu.

    Úplne  najhrubšia kniha sveta je  Das dickste Buch des Universums má 50 560 strán, 4 m a 220 kg. Oficiálne nebola nikdy publikovaná, bola vytvorená vďaka deťom, ktoré poslali texty a obrázky do súťaže, usporiadanej Federálnym ministerstvom dopravy, výstavby a rozvoja miest v Nemecku.

     Najmenšia netlačená kniha meria 70 mikrometrov x 100 mikrometrov a obsahuje 30 strán. Ide o príbeh zapísaný do mikročipu. Autorom príbehu “Teeny Ted from Turnip Town” je Malcolm Douglas Chaplin a rozpráva o malom Tedovi a jeho triumfe na súťaži, ktorá sa koná každoročne na trhu. Stránky sú z čistého kryštalického kremíka a vyleptané do mikročipu s iónovým lúčom.

    Najmenšiu tlačenú knihu sveta vytvoril Anatoliy Konenko (Rusko). Ide o vydanie „Chameleóna“ od ruského spisovateľa Antona Čechova. Kniha vo veľkosti 0,9 x 0,9 mm je vytlačená v limitovanej edícii 100 kusov, pričom polovica je v angličtine a polovica je v ruštine. Každá z nich má 30 strán, je s troma farebnými ilustráciami a 11 riadkov na stránke. Kniha je viazaná v zlate, striebre a v koži a šitá s hodvábom.

    Najväčšia kniha sveta meria 5 x 8,06 metra, váži asi 1500 kg a má 429 strán. Názov knihy je This the Prophet Mohammed a ako sám názov napovedá, ide o súbor príbehov zo života Mohammeda – proroka Islamu.

    Najpredávanejšia kniha na svete s autorským právom je Guinessova kniha rekordov.

    Najpredávanejšia kniha na svete bez autorského práva je ako inak, Biblia.

     Najdrahšia vydražená kniha pochádza z pera Johna Jamesa Audubona – Birds of America (Vtáky Ameriky). Vydražila sa za rekordných 8,7 milióna eur. Kniha, ktorá je považovaná za jeden z najvýznamnejších zväzkov zachycujúcich prírodnú históriu USA, sa tak stala aj tou najocenenejšou.

     Najstaršia tlačená kniha sveta je Guttenbergova Biblia vytlačená v roku 1455 v Nemecku.

    Najstaršou slovenskou tlačenou knihou je Bardejovský katechizmus z roku 1581. Je písaný v domácej slovenskej reči – slovakizovanej češtine. "Je to Malý katechizmus Dr. Martina Luthera, je to najstaršia slovenská tlačená kniha, ktorá sa zachovala, žiadnu staršiu tlačou vydanú knihu my, Slováci, nemáme," povedal Miloš Kovačka, zostavovateľ diela, ktorého zrod inšpiroval slovenský slavista Ľubomír Ďurovič. Knihu na vydanie pripravil tím historikov, filológov, teológov a bibliografov.

     Najdrahší komiks na svete je prvé číslo komiksu z roku 1938 s prvým komiksovým superhrdinom - Supermanom. Jeho autorom je Jerry Siegel a ilustroval ho Joe Shuster. V roku 2001 sa kópia prvého čísla Action Comics predala za 240 533 libier (278 169,31 EUR).

     Jedna z najkontroverznejších kníh všetkých čias je Lolita od Vladimira Nabokova. Táto kniha bola predmetom kontroverzie už od svojho zverejnenia v roku 1955 vďaka svoje kontroverznej postave. Jej vydanie bolo zakázané v krajinách ako Francúzsko, Veľká Británia, Južná Afrika, Argentína alebo Nový Zéland. Zdá sa však, že v Amerike kniha si užila veľký úspech a predalo sa 100,000 kópií v prvých troch týždňoch. Román tvorí prieskum vo vnútri mysle pedofila, ktorý sa volá Humbert Humbert, a ktorý rozpráva o svojom živote a o posadnutosti.

    Zdroj faktov: internet (bohužiaľ nie som taká úžasná aby som si  všetko vymyslela sama )

    -Evalien



    Žiadne komentáre :

    Zverejnenie komentára